Sommerles er en nettbasert, nasjonal og GRATIS sommerlesekampanje for alle barn i 1. – 7.klasse, i regi av folkebibliotekene i landet. Sommerles er til  for å gjøre lesing enda litt morsommere. For hver bok du leser og registrerer på sommerles.no, får du XP (poeng) og går etter hvert opp i level. Sommerles er for alle, uansett hvor fort eller sakte du leser; du konkurrerer nemlig først og fremst med deg selv. Du kan lese vanlige bøker, ebøker, tegneseriebøker, høre lydbøker eller bli lest for av noen andre – all lesing teller og gir poeng. Du kan få kule digitale trofeer til profilen din på nettsiden, og premier som du henter på biblioteket. Har du ikke nettilgang, kan du likevel delta med et vanlig lesepass​. Stikk innom biblioteket for å få hjelp med det.

 

 

Sommerles premier 2020

På bildet ser du hvilke premier du kan velge i i år.

Sommerles har også en spesialskrevet sommerlesfortelling av forfatter Mari Moen Holsve, hvor to tøffe barn, Astrid og Asbjørn, kommer bort i nye eventyr hvert år. Fordi fortellingen skal være interessant for de eldste, kan den noen ganger være litt skummel for de yngste – vi anbefaler derfor at foreldre leser den sammen med barna. Astrid og Asbjørn er barna dere ser på plakaten og annet materiell – og ser dere et ekorn eller en ravn er det Ratatosk og Munin (fra norrøn mytologi), som Astrid og Asbjørn kan forvandle seg til! Sommerlesfortellingen finnes også som lydfil, slik at man kan velge å lytte til den dersom man heller ønsker det.

LES MER PÅ SOMMERLES’ EGEN NETTSIDE

REGISTRERING

Barn som leser jevnlig i løpet av sommeren, opprettholder leseferdighetene sine gjennom en lang ferie. Noen barn leser på fritiden uten noen ekstra motivasjon, men vi vet også at de barna som ikke gjør det, stiller med et dårligere utgangspunkt ved neste års skolestart. Vi håper at foreldre/foresatte i Dønna vil hjelpe oss med å motivere barna til å være med på Sommerles 2020. Både barn som skal begynne i 1.klasse etter sommerferien og går ut av 7.klasse når kampanjen starter er hjertelige velkomne med. Målet er at flest mulig barn i Norge skal lese mest mulig gjennom sommerferien!  Fordi barna er under 15 år, trenger de samtykke fra foreldre/ foresattes for å bli med – det huker dere av for når  barna registrerer seg. Barna må av samme grunn registrere seg med epostadressen til en foresatt. Registrering betyr at de oppgir navn, lånekort, alder, kjønn og kommune, slik at biblioteket kan identifisere deltakere fra sitt bibliotek og følge spesielt med på dem. Alle velger et kallenavn ved registrering, slik at man kan være 100% anonym. Sommerles.no åpner 1.juni, og stenger den 1.september. Foresatte til barn på lavere trinn trenger kanskje hjelp med bokregistering m.m. Alternativt kan dere stikke innom biblioteket for hjelp til registrering.